“Why don’t you love me like you used to do?”

Lưu ý: Bài viết có tiết lộ nội phim bộ phim “I saw the light” nói về cuộc đời của ca sĩ nhạc đồng quê Hank Williams

Note: This article contains spoilers from movie “I saw the light”, about country music singer Hank Williams

[ENGLISH VERSION IS BELOW]

Bánh Victoria sponge cake – một loại bánh truyền thống của Anh Quốc. Cốt bánh bơ, xen kẽ là kem whipped cream & dâu tươi

Mấy tuần nay, cứ chiều chiều là trời Sài Gòn hay mưa, cả cuối tuần cũng không ngoại lệ luôn. Vì vậy mình cũng không thiết tha gì đi đâu xa xôi, chỉ ở nhà làm bánh – nghe nhạc, và đưa má đi xem Aladdin của Disney ở một rạp Lotte Cinema gần nhà. Hơi không liên quan lắm, nhưng Aladdin thật sự là một phim hay đáng xem, đặc biệt là phần âm nhạc và diễn xuất của Thần Đèn Will Smith. Mình đã xem 2 lần rồi, nếu các bạn chưa xem thì có thể cân nhắc nhé ! ^^

Tuần trước, mình đặt hàng một ít dâu tây ngon từ Nhà Dâu Đà Lạt (các bạn có thể tìm instagram @nhadau.dalat nha). Dâu New Zealand, đỏ tươi mọng nước, chua nhẹ, cực thích hợp để làm bánh ăn cùng kem tươi béo ngọt. Mình quyết định làm một chiếc bánh Victoria Sponge Cake – loại bánh truyền thống đơn giản của Anh. Bánh bao gồm cốt bánh bơ mềm xốp, kem whipped cream và dâu tây tươi xắt lát xen lẫn. Để hoàn thành chiếc bánh này, bạn cần tầm gần 2 tiếng: nướng khoảng 30 phút, chờ bánh nguội hoàn toàn và để vào tủ lạnh 15 phút trước khi phết kem whipped cream là hơn 1 tiếng nữa. Tips: đừng phết kem whipped cream khi bánh còn ấm nhé, bánh sẽ chảy ra đấy. Tốt nhất là để bánh vào tủ lạnh một lát rồi hẵng trang trí nha.

Để hạn chế cảm thấy lâu lắc khi chờ đợi bánh, mình bật Netflix và chọn một bộ phim để xem. Nghĩ đến Anh Quốc và món bánh trong lò, điều xuất hiện trong đầu mình trước tiên là bộ phim của Tom Hiddleston mà mình đã cho vào Netflix list từ … 2 tuần trước. Thế là mình đã có một ngày cuối tuần kì lạ với chiếc bánh & bộ phim của quý ông Anh Quốc, nhưng lại nói về … một huyền thoại nhạc đồng quê của Mỹ là Hank Williams – “I saw the light”. Vì là phim về cuộc đời một huyền thoại âm nhạc thì dĩ nhiên âm nhạc sẽ chiếm nhiều thời lượng phim, và tiêu đề blog hôm nay chính là bài mình thích nhất ^^

Bộ phim bắt đầu với một cảnh lãng mạn: đám cưới của Hank & Audrey Williams. Nhưng có vẻ như bộ phim đã tạo ra kịch tính khá sớm khi chỉ vài phút sau khung cảnh đó, một trận ẩu đả diễn ra ở quán rượu nơi Hank & vợ mình đang biểu diễn. Tiếp nối sau đó là những mẩu chuyện về việc Audrey cố gắng thúc đẩy để được hát cùng chồng (mặc cho giọng hát của bà phải nói là… không quá hay), và những tranh cãi của họ về việc Hank chìm trong men rượu mỗi ngày.

Giai đoạn giữa phim có lẽ là thời khắc đẹp nhất của cặp đôi khi Hank Williams dần có được sự nổi tiếng với những bài hit đầu tiên “Move it on over”, và “Lovesick Blues”. Anh còn được mời biểu diễn tại Opry – một giấc mơ từ thời trẻ & là ước mơ của mọi nghệ sĩ thời bấy giờ. Họ còn đón chào sự ra đời của một cậu con trai là Hank Williams Jr. Nhưng rồi Hank ngày càng chìm đắm trong rượu & đàn bà. Anh thường xuyên đi diễn khắp nơi, không quay về gặp vợ con. Rồi một chứng bệnh cột sống dẫn đến phải phẫu thuật, Hank trở nên cáu bẳn gay gắt với gia đình dẫn đến cuộc ly hôn của anh & Audrey. Kết thúc phim, Hank Williams qua đời trong xe hơi với một cơn đau tim, và hình ảnh đưa tiễn của hàng trăm nghìn người hâm mộ.

Nếu hỏi mình phim này có hay và đáng xem không, thì mình sẽ trả lời là “Cũng có đấy”. Bạn nên xem để biết thêm về cuộc đời của một huyền thoại nhạc đồng quê những năm thập niên 40, cũng như thử xem một diễn viên người Anh như Tom liệu có thể hát giọng miền Nam nước Mỹ hay không? Nhưng nếu nói là một phim hay để xem đi xem lại nhiều lần thì hẳn đây không phải là lựa chọn của mình. Mạch phim đôi chỗ hơi rời rạc, có thể là vì dạng phim biopic (phim nói về cuộc đời của một nhân vật) nhảy đến nhiều mốc thời gian khác nhau trong một thời lượng hơn 2 tiếng nên cắt cảnh chưa được mượt.

Diễn xuất của Tom Hiddleston với mình là không bàn cãi: anh luôn cố gắng hết mình trong mọi vai diễn, từ việc tập nói giọng Mỹ đến việc đàn & hát nhạc đồng quê. Tuy rằng có rất nhiều người phê bình giọng hát của anh trong phim này, nhưng với mình thì không (cũng chẳng biết là do mình dễ tính hay vì mình không có tai cảm thụ đúng chất nhạc đồng quê nữa ^^)

Chốt lại của mình: bạn vẫn nên xem bộ phim một lần để bản thân tự cảm nhận. Còn nếu bạn muốn nghe thử một đoạn hát của Tom, bạn có thể kéo xuống cuối bài mình có để 1 video lồng sẵn 15 giây nhạc của bài hát mình thích nhất nhé: “Why don’t you love me (like you used to do)?” 😉


[ENGLISH VERSION]

My homemade Victoria Sponge Cake – traditional British cake with cakes, whipped cream & fresh strawberries

For the last few weeks, Saigon has been through lots of afternoon rains, and weekends are not exceptional. So I haven’t made many plans outside, just chilling at home, cooking & baking, music or taking my mom to the nearest Lotte Cinema. The latest we watched was Aladdin. A bit off topic, but Aladdin is actually a must-watch movie, especially if you’re into music & Genie Will Smith. I watched it twice FYI, so you guys may consider giving it a chance ^^

Last week, I ordered a box of fresh strawberries shipped straight from Dalat at a shop called “Nhà Dâu Đà Lạt” (translation: Dalat Strawberry House, you can find its instagram @nhadau.dalat). I got myself New Zealand style strawberries, juicy red, lightly sour, suitable for a cake with cream. I decided to bake a Victoria Sponge Cake – traditional British cake with butter sponge cake layers, whipped cream & freshly sliced strawberries. To finish this cake, it will cost you around 2 hours: 30 minutes baking, then waiting for it to cool including at least 15 minutes in the fridge to chill before frosting, 1 more hour to go. Tips: don’t frost the cake with whipped cream when it’s still slightly warm, it will melt the cream. Best is to chill the cake for a while then start frosting.

To cut down waiting time for the cake, my solution was a Netflix movie. My thoughts wandered around “British”, “cake” and it popped up in my head a Tom Hiddleston‘s movie, which I actually added to my Netflix list … 2 weeks ago lol. That was how I got myself a strange weekend staycation with cake & my favorite British actor, talking about Hank Williams – an American country music legend – “I saw the light”. However, as it’s a biopic about a singer, music takes lots of space so don’t be surprised. And the post’s title today was my favorite score from the movie itself ^^

Movie starts with a romantic scene: Hank & Audrey Williams’ wedding. But I guess the writer would like to create drama early, as only few minutes later there was a small fight while Hank & his wife were performing. Then on going with moments of Audrey insisting on singing with her husband (in spite of her … not-so-good voice), and their arguments on Hank’s alcoholism.

Midway through, this could be the best moments of the couple’s life when Hank rose to his fame with hit songs such as “Move it on over” and “Lovesick Blues”. He was also invited to perform at the Opry – his lifetime dream. The couple were beyond happy with their newborn baby – Hank Williams Jr. And then it slowly went down the hill, with Hank’s involvement in alcohol and women. He went on tour for most of the time, leaving his wife & little son behind. He only stopped due to a spinal operation, which turned him into a grumpy, jealous man and ended his marriage with Audrey. Finally, he passed away due to a heart disease in his car, with footage of thousands fans gathered to say him goodbye.

If you ask me whether this movie was worth watching, I would say “Yes”. It’s good to know more about a country music legend’s life in the 1940s, as well as to see if a British actor like Tom Hiddleston could sing like a Southern American. Nevertheless, I wouldn’t watch it over and over again like I usually did with my favorite movies. Some parts of this biopic were a bit fragmented to me, or maybe because it contains different timelines in just a short amount of time. For me, some transitions were not smooth enough to follow.

Tom Hiddleston’s acting to me was no doubts: he always tries his best in every role, from speaking in Southern American accent to practicing guitar & singing country songs. I know there was controversy about his voice in this biopic, but to me it was good enough (not sure whether because I’m not quite a country music person, so I think the songs were fine ^^)

My last thoughts here: you should watch the movie at least once to feel it yourself. You can also search for the soundtracks on Youtube or Apple Music first to try them out. I have a quick 20-second video of the song “Why don’t you love me” at the end of this post. Let’s listen together ! (my most favorite score in the movie lol) 😉


Beginning of “Why don’t you love me like you used to do?”

Author: Wooden Spoon 1993

I tell my life through food, culture & travel stories. To me, life is a series of months & years with an expiration date, it's just that you never know the exact date of yourself. So, all I've wanted is to live a real & meaningful life with family & friends, to enjoy everything I truly love.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s